Takı Alerjisi Neden Olur? Çözümleri Neler?
Takılara karşı alerjik reaksiyon, genellikle cildin takılardaki belirli metallerle teması sonucu ortaya çıkar. Bunun yanı sıra takı alerjilerine neden olan başlıca maddelerden biri de nikel olarak bilinir. Çoğu takı alerjisi, birçok imitasyon takının ana metali olarak kullanılan nikelden kaynaklanır. Peki takı alerjisi nasıl anlaşılır? Takı alerjisine ne iyi gelir? Tüm soruların yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsin. En doğru bilgi ve çözüm için profesyonel tıbbi yönlendirme almayı unutma.
Takı Alerjisi Nasıl Olur?
İnsanların herhangi bir metale alerjisi olabilir, ancak nikel alerjileri en yaygın olanıdır. Girişte de bahsettiğimiz gibi takı alerjilerine neden olan ana madde genellikle nikeldir. Yani buna bir bakıma nikel alerjisi denilebilir. Bu alerjinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte bağışıklık sistemimizin nikele olan duyarlılığı ile ilgili olabilir. Buna “kontakt dermatit” adı verilir. Kontakt dermatit, belirli bir kimyasal maddeye karşı hassasiyeti olanlarda bu madde ile direkt ya da dolaylı temas sonucu ortaya çıkar.
Normalde bağışıklık sistemimiz yalnızca bakteriler, virüsler ve diğer toksik maddelerle savaşır. Ancak nikel alerjisi, bağışıklık sisteminizin bu metali de zararlı bir madde olarak gördüğünü gösterir. İmitasyon ürünlerde alerjiye sebep olduğu bilinen nikel maddesi, düşük ayarlı altın ve gümüşlerde de bulunabilir. Ucuz ya da imitasyon aksesuar kullanımının yanı sıra kontakt dermatitin ortaya çıkma riskini artırabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Metalle çalışmak: Mesleği gereği kişiler metalle sık sık temas temas ediyorsa alerji geliştirme riski daha yüksektir. Terleyince veya suyla temas edince ıslak metallere maruz kalmak bu riski artırabilir.
- Aile geçmişi: Eğer ailende belirli metal türlerine karşı duyarlı olan üyeler varsa, aynı tür alerjiye sahip olma ihtimalin yüksektir.
- Sık takı kullanımı: Kadın ya da erkek fark etmeksizin daha fazla piercing’e, aksesuara sahip olma eğilimi metal alerjisine daha fazla maruz kalmaya neden olabilir.
Dolayısıyla bileklik alerji yapar mı veya bijuteri küpe alerji yapar mı gibi soruların yanıtları da bu şekildedir. Takının türüne bağlı olmaksızın yukarıdaki nedenlerden biri alerjiye neden olabilir.
Alerjik Reaksiyonun Belirtileri Nelerdir?
Takı alerjisi genellikle o eşyaya maruz kaldıktan yaklaşık 24 ila 48 saat sonra başlar. Bu semptomlar 2 ila 4 hafta boyunca sürebilir. Bunun yanı sıra genelde yalnızca takının ciltle temas ettiği yerde ortaya çıkar. Daha spesifik olarak şu semptomlar da ortaya çıkabilir:
- Kaşıntı veya tahriş
- Kırmızılık
- Şişme
- Döküntüler
- Yanığa benzeyen kuru lekeler
- Kabarcıklar
Takı Alerjisi Hangi Cilt Tiplerinde Görülür?
Takı alerjileri daha çok hassas, alerjik bünyeli, egzamaya yatkın ve kuru cilt tiplerinde görülür. Özellikle kuru cilt tiplerinin alerjik maddelere reaksiyon verme ihtimali daha yüksek kabul edilir. Bunun yanı sıra sıcak yaz ayları da terleme sonucu nikelin deriye daha yoğun olarak temas etmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle kuru cilde sahip kişilere mutlaka banyodan sonra nemlendirici kullanımı tavsiye edilir. Bununla beraber en doğru uygulama için hekiminin direktifleri doğrultusunda hareket etmelisin.
Ucuz Takıların Riskleri Var mı?
Ucuz ya da imitasyon takılar döküntülere neden olabilir. Ardından ise döküntülere bakteri bulaşabilir. Ciltte kabuklanma, sarılık, akıntı veya tuhaf koku varsa tedavi için bir dermatoloğa görünmek en iyisidir.
Takılara Karşı Alerjik Reaksiyonun Tedavisi
Metalin neden olduğu alerjinin kalıcı bir tedavisi söz konusu değildir. Bu noktada yapılabilecek en iyi şey bazı metallerden, özellikle de takılarda bulunanlardan kaçınmaktır. Bunun dışında takı alerjilerine karşı önerilenler şu şekildedir:
- Yüksek ayarlı altın, gümüş veya kumaş takılar kullanılabilir.
- Alerjiye neden olan takıları çıkarabilirsin. Soruna belirli bir takının neden olduğundan şüpheleniyorsan, onu takmayı bırakıp cildinin nasıl tepki verdiğini gözlemleyebilirsin.
- Güneş ve terleme de takı alerjisini tetikleyebilir. Bu nedenle takıların terliyken kullanımından kaçınılmalıdır.
- Ciltte çizik, yara izi, sivilcelenme gibi deri bütünlüğü bozulmaları varsa o bölgeye imitasyon takı temas etmemesi uygun olacaktır.
- Ve tabii ki vakit kaybetmeden bir dermatoloğa başvurarak tedavi olmak gerekir.
Takı Kullanırken Alerjiye Karşı Yapılabilecekler
Bir tür metal / takı alerjisi tanısı konulduğunda, bu metali içeren takılardan ve diğer aksesuarlardan uzak durmak önemlidir. Ancak pek çok takı ve aksesuar nikel gibi metaller içerdiğinden bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Bu nedenle ucuz ya da imitasyon takılar takmaya devam ederken aynı zamanda cildi güvende tutmak gerekir. Önerilen bazı yollar şu şekildedir:
- Hipoalerjenik takılar kullanılabilir. Belirli bir metale alerjin varsa, satın almayı planladığın takının o metali içermediğinden emin ol. Nikel içermeyen paslanmaz çelik, cerrahi sınıf paslanmaz çelik, titanyum, platin, saf gümüş gibi hipoalerjenik takıları arayabilirsin.
- Cilt için bariyerler oluşturulabilir. Örneğin metallerle çalışanlar eldiven kullanabilir. Takılarda üç kat şeffaf oje işe yarayabilir. Şeffaf ojeyi, takının cildin ile temas eden kısmına uygulayabilirsin. Böylece vücut ısısı ve ter ile etkileşime giren tahriş edici maddelerin miktarını sınırlamış olursun.
- Direkt deriye temas yerine kolye gibi takılar giysilerin üzerinde kullanılabilir. Böylelikle bir yandan alerjiye karşı önlem alınırken diğer yandan popüler moda ve stilleri denenebilir.
“925 Ayar Gümüş Nedir?” başlıklı blog yazımıza da göz atabilirsin.